Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Brutális felmondási hullám vette kezdetét Magyarországon

Brutális felmondási hullám vette kezdetét Magyarországon

portfolio.hu

Minden tizedik munkavállaló elveszítette az állását egy friss felmérés szerint.

Az aktív munkavállalók közel tizede vesztette el korábbi állását a járvány hatására az Ipsos friss felmérése szerint. A férfiak körében 7%, míg a nők esetében közel 11% ez az érték. Az emberek 9%-a mondta azt, hogy megszűnt a munkája a válsághelyzet miatt. A legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők a leginkább érintett csoport, negyedük munkája vagy munkahelye szűnt meg az elmúlt hónapokban (25%).

Az otthoni munkavégzés az aktív munkavállalók összesen 42%-át jellemzi, ám az iskolai végzettség függvényében ez esetben is szignifikáns különbségek tapasztalhatók: tíz diplomás közül hat él a home office lehetőségével (58%), míg a legfeljebb általános iskolai tanulmányokat végzett munkavállalók mindössze negyede (24%). Legnagyobb arányban (63%) a budapestiek tudnak részben vagy teljesen otthonról dolgozni jelenleg.

Az Ipsos április elején publikált jelentése arról tanúskodott, hogy a magyarok 7%-ának szűnt meg a munkája, munkahelye a koronavírus-járvány hatására. Az állásukat a Covid-19 vírus gazdaságra gyakorolt hatásai következtében elvesztő munkavállalók körében felülreprezentáltak a nők (13%-uk vesztette el munkáját), a főiskolai végzettséggel nem rendelkezők és a családosok (10%-10%). A középső régióban élők és a diplomások az országos átlagnál magasabb arányban tudják munkájukat home office jelleggel folytatni (42% és 51%).